Verwijder slechte bacteriën met een klysma

Goede bacteriën zijn zeer belangrijk als je de reclames op de televisie mag geloven. Producten zoals Activia, Actimel en Yakult worden dagelijks gepromoot. Deze drankjes en toetjes zitten vol met goede bacteriën die de weerstand in je darmen kunnen verhogen. Doordat de bacteriële evenwicht weer is hersteld in de darmen, zal de stoelgang ook beter gaan werken. Maar werken deze middelen nu wel echt? Een van de middelen is de klysma, deze wordt veel gebruikt om de darmen te reinigen.

Wat zijn de goede bacteriën?

Probiotica wordt gezien als een goede bacterie, het betekent dan ook letterlijk „goed voor het leven”. Deze bacterie bevat eigenschappen die de algemene gezondheid van een mens bevorderen. Deze bacteriën zitten vaak in onze darmen en daarom worden ze in de toetjes en drankjes gestopt.

Probiotica zorgt ervoor dat de balans in je darmen, oftewel de darmflora, in evenwicht blijft. Dit zorgt er dus voor dat de overschot aan slechte bacteriën verwijderd worden. Doordat er balans is zal de weerstand in je darmen optimaal zijn en daardoor kun jij weer goed functioneren. Andere  bekende goede bacteriën zijn de Lactobacillus en de Bifidobacterium.

Maar werken die bacteriën wel echt?

Als we de verkoopcijfers van probiotische producten moeten geloven wel, want in 2010 alleen al werd er voor 263 miljoen euro in de supermarkten verkocht. Al loopt het onderzoek naar goede bacteriën nog steeds, veel mensen zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is om de darmflora in balans te hebben.

Alle soorten bacteriën hebben hun eigen eigenschappen en invloeden en niet alle bacteriën zijn nog goed onderzocht. Zo zijn er laatst achter gekomen dat een mengsel van bepaalde prebiotische bacteriën een sterke vermindering van klachten geeft van het Prikkelbare Darm Syndroom. Helaas is het nog niet helemaal duidelijk welke combinatie tot een gezonde darmflora leidt. Daarom wordt er altijd in de reclamefilmpjes vertelt dat de producten helpen, maar dat ze de werking niet voor 100% kunnen garanderen.