Wanneer u prachtige sieraden en juwelen heeft aangeschaft bij een juwelier in Amsterdam of een andere stad wilt u deze natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Sieraden zijn er om gedragen te worden en door het dragen kan het voorkomen dat de juwelen hun schittering verliezen, doffer worden en soms zelfs verkleuren. Door de sieraden en juwelen op een juiste manier te onderhouden en schoon te maken heeft u er het langst plezier van. Voor verschillende materialen hebben wij hier onder een aantal onderhoud- en schoonmaaktips.

Juwelier

Waar is uw sieraad van gemaakt?

Het is belangrijk om te weten of uw sieraden van goud, zilver, witgoud of platina zijn wanneer u begint met schoonmaken. Meestal kunt u met water, zeep en een oude tandenborstel voorzichtig uw sieraden eens in de zoveel tijd mee schoonmaken. Bent u er niet zeker van uit welk materiaal uw sieraad precies bestaat? Informeer dan eens bij een goede juwelier in Amsterdam of omgeving.

Sieraden schoonmaak tips

Heeft u een sieraad met een diamant erin? Diamanten verliezen snel hun glans, dit komt door huidvet, oliën of zeep. Het beste kunt u een diamant eens per maand een kleine schoonmaakbeurt geven. De eerste manier is om een warm sopje te maken met zacht, vloeibaar afwasmiddel. Met een tandenborstel kunt u de diamant voorzichtig schoon borstelen. Spoel de diamant voorzichtig aan onder warm, stromend water. Met een zachte doek kunt u hem vervolgens droog deppen.

De tweede manier om de glans terug te brengen in de diamant is met een mengsel van ammoniak en water. Zorg voor een oplossing van gelijke hoeveelheden ammoniak en koud water. Laat de diamant hierin een half uur liggen en borstel hem vervolgens op met een (oude) tandenborstel.

Gouden en zilveren sieraden, schoonmaak tip van een juwelier in Amsterdam

Gouden en zilveren sieraden worden het beste schoon door ze wanneer het nodig is met een sopje, het liefst met groene zeep, schoon te maken en een oude tandenborstel. Onder lauwwarm water kunnen de sieraden afgespoeld worden om vervolgens met een zachte doek droog gedept te worden. Zilveren sieraden hebben de neiging om snel zwart te worden, dit heeft te maken met zwavelverbindingen. Draag daarom nooit uw zilveren sieraden als u met de chloor of andere zwavelhoudende middelen gaat werken.

Laat uw sieraden en juwelen eens per jaar controleren door een goede juwelier in Amsterdam bijvoorbeeld. De juwelier controleert het sieraad op losse zettingen en tekenen van slijtage. Zij kunnen uw sieraad meteen ook een professionele schoonmaakbeurt geven.