Dagelijks wordt er op de TV of in kranten over de crisis gesproken. Begrotingsplannen die voor bepaalde doelgroepen niet gunstig zijn, een dalende koopkracht of nieuws over de huizenmarkt. Omdat veel consumenten wantrouwend zijn, worden er in deze tijd maar weinig huizen verkocht. Niet eerder in de afgelopen 10 jaar was het gunstiger om een huis te kopen dan nu.

Althans dat wordt beweerd door Johan Conijn, die hoogleraar Woningmarkt is aan de Universiteit van Amsterdam. De leraar is tevens verbonden aan de Amsterdam School of Real Estate. Hierdoor kun je concluderen dat de beste man weet waar hij over spreekt. Conijn zegt dat het steeds duidelijker blijkt dat het dieptepunt van de woningmarkt bereikt is.

Vooral voor starters is het voordelig want de hypotheekrente is laag, de overdrachtsbelasting is sterk verminderd en ook de aankoopprijzen zijn met 30% afgenomen. Een extra voordeel is dat starters niet eerst hun huis moeten verkopen maar direct intrek kunnen nemen in een woning. Conijn vermeld dat het zou kunnen dat huren uiteindelijk duurder wordt dan een huis kopen.

De daling van huizenprijzen zorgt ervoor dat de maandlasten van koopwoningen dalen en de huurprijzen zullen naderen. Ook worden de huurprijzen duurder waardoor het aan twee kanten wordt versneld. Uit onderzoek van Conijn blijkt dat het omslagpunt dat huren duurder wordt dan kopen al snel dichterbij komt. In sommige regio’s is dit punt al bereikt.

Voordeel van een koopwoning
Het blijkt dat een huis kopen dus binnenkort wellicht voordeliger wordt dan een huis huren. Dit wordt veroorzaakt door de lagere aankoopprijzen en de voordelige hypotheekrente. Een ander voordeel van een huis kopen is dat je veel meer dingen kunt veranderen en aanpassen. Bij een huurhuis mag dit niet altijd aangezien je wellicht een contract hebt dat minder lang loopt.

Bij een koopwoning kun je dus een aanbouw realisering (met vergunning), het huis verbouwen, deurdrangers gebruiken of een vijver in de tuin maken. Nogmaals bij sommige huurhuizen kan dit ook, maar dit mag lang niet van elke eigenaar.