Wie last heeft van een verminderd libido, gaat in de meeste gevallen naarstig op zoek naar een middel om dit te verhelpen. Helaas blijken de meeste wonderpoedertjes en –drankjes niet te werken. Toch zijn er ook middeltjes die wel effect hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan het knolgewas maca. Een natuurproduct dat niet alleen de zin in seks, maar ook de vruchtbaarheid zou bevorderen.

Knolgewas

Maca

Maca is een knolgewas uit Peru. Het is een plant die vanaf vierduizend meter en hoger in het Andesgebergte weet te overleven. De lokale bevolking gebruikt deze eetbare plant al eeuwenlang p verschillende manieren. De knollen van de maca-plant smaken zoet en kunnen rauw of gekookt worden gegeten. De mensen in het Andesgebergte zijn er ook van overtuigd dat de maca goed is voor allerlei kwaaltjes en je algehele gezondheid en vitaliteit.

Al in de tijd van de ontdekkingsreizen, kwamen de Europeanen (lees: Spanjaarden) in aanraking met de maca. De Spaanse conquistadores zaten namelijk met een probleem, dat niet één-twee-drie leek te kunnen worden opgelost. Ze waren namelijk bang om verder te trekken met hun paarden, omdat er voor de dieren nauwelijks iets te eten was in het onherbergzame gebied. Bovendien was er het gevaar dat de paarden zo hoog boven zeespiegel onvruchtbaar zouden worden en er dus geen nieuwe paarden meer zouden worden geboren.

Na enige tijd kwamen de Spanjaarden, die natuurlijk baalden dat ze werden opgehouden, er achter dat er wel degelijk voedsel was voor hun paarden. En dat maca ook nog eens de vruchtbaarheid van de paarden positief bevorderde. Gevolg was dat de paarden mooie, gezonde veulens ter wereld brachten. Geen wonder dus dat de Inca’s later hun belasting aan de Spaanse overheersers voor een deel in maca-knollen betaalden.

Libido

Dat de maca een krachtig voedingssupplement was, wisten de Inca’s natuurlijk al lang. Tijdens gevechten kregen de soldaten de knollen te eten. Zij zouden dan meer energie en vechtlust tentoon spreiden. Overigens was er nog wel één klein puntje: als een stad eenmaal was veroverd, kregen de mannen geen maca meer. De knol bevordert immers ook het libido en hiermee werd voorkomen dat de onderworpen vrouwen verkracht werden.

Latere onderzoeken hebben uitgewezen dat mannen door het gebruik van maca meer sperma produceren (inclusief de beweeglijkheid ervan). Een experiment leerde bovendien dat het libido van de mannen die maca hadden gekregen, verbeterde. Hoe het middel precies werkt, is nog niet geheel duidelijk. Het is in ieder geval wel helder dat maca gewoon kan worden ingenomen, naast andere (genees)middelen. Maca is verkrijgbaar in poedervorm als maca extract of in tabletvorm.