Voor het kopen of verkopen van een woning kunt u een makelaar aantrekken die u adviseert en voor u bemiddelt. Het mag, maar het hoeft niet. Let er wel op dat de makelaar uw belangen behartigt en niet die van de tegenpartij. Dus, bent u de verkoper, dan is het de taak van de makelaar om uw huis tegen de beste prijs en de beste voorwaarden te verkopen. Daarom is het belangrijk om goed na te gaan met wie u in zee gaat en welke afspraken er worden gemaakt. 

Makelaar

Goed op de hoogte

De makelaar kan afhankelijk van uw behoefte bij de verkoop eigen woning, vanaf het begin worden aangetrokken of ergens in het midden of aan het eind van het proces. Makelaars zijn goed op de hoogte van recente prijsontwikkelingen op de lokale woningmarkt. Ze kunnen een realistische schatting maken van de waarde van uw woning. Bovendien weten ze welke factoren een gunstige invloed kunnen hebben op de waardebepaling van het huis.

Bij het uitkiezen van een makelaar zijn er een aantal zaken die u zeker in acht moet nemen:

  • Ga niet met het eerste beste vastgoedkantoor in zee. Vraag tarieven van meerdere kantoren op, maak een vergelijking tussen die diensten die ze aanbieden en ga na of de voorwaarden redelijk zijn. Probeer ook een inschatting te maken welke verkoopstrategieën de meeste kans van slagen hebben. Wat u zeker niet over het hoofd moet zijn bijkomende kosten die niet in de prijs van de makelaar zijn berekend, zoals advertentiekosten.
  • Papier is geduldig. Zet alle afspraken met de makelaar zwart op wit in een overeenkomst. Wees zo gedetailleerd mogelijk: beschrijf welke inspanningen zullen worden gepleegd, wat de verwachtte resultaten zijn en wat de inspanningen zullen kosten. Vergeet de kleine letters niet en wees op uw hoede voor vage of onbekende voorwaarden en kosten.
  • Het is niet de bedoeling dat de makelaar eindeloos uw woning ter verkoop kan aanbieden. Spreek daarom af per wanneer het huis verkocht met zijn. Neem bij deze afspraak meteen mee dat indien de woning niet is verkocht voor de aangegeven periode, u zonder extra kosten in zee mag gaan met een andere bemiddelaar. Maak ook duidelijke afspraken met betrekking tot gemaakte kosten en kosten voor het intrekken van de overeenkomst.

Indien u geld wilt besparen en u bent bereid om een deel van de verkoop werkzaamheden zelf te doen, is uw huis verkopen zonder makelaar een goede optie.