De blindedarm zit meestal in het gebeid waar de dunne darm overgaat naar de dikke darm. Dit plek kan men terugvinden rechts onder de buik. Het gaat in feite over de aanhangsel van de blindedarm ofwel appendix genoemd. De ontsteking van  treedt meestal plots op. Er zijn geen duidelijk indicaties hoe het ontstaat.

De verschijnselen of de klachten treden meestal geleidelijk op. De pijn zal meestal rond de navel beginnen en dan zal het zich stilletjes verplaatsen naar de onderbuik. In het begin kan de persoon zich misselijk voelen en men kan ook braakneigingen hebben. Er zal soms ook koorts aanwezig zijn. Deze ervaring zal meestal gepaard gaan als een normale gevoel van ziek zijn. Eens de buik ingedrukt wordt zal vrij veel pijn doen en ook bij het loslaten. De mens zal ook pijn voelen bij het hoesten en soms ook bij het lachen. Bij erger stadia kan deze ontsteking zich zo ontwikkelen dat de mens een buikvliesontsteking kan krijgen. Hierdoor zal de pijn zich in het hele lichaam gaan verspreiden.

Aan de hand van opgetreden verschijnselen zal men een correcte diagnose kunnen vaststellen. Maar bij sommige mensen zijn de symptomen niet altijd goed duidelijk en zo dus zal het niet zo evident zijn om een correcte diagnose te geven.

Bij een ontstoken appendix zal er een operatie uitgevoerd moeten worden om deze te verwijderen. Er zijn twee manieren om dit te doen. Er wordt een snee gemaakt in de buik. De dokter kan ook een laparoscopie toepassen, het is in feite een kijkoperatie. Hierbij worden gaten ingemaakt om de organen beter te onderzoeken. Hierdoor zal de operatie veel vlotter gaan dan anders. Het zal ook een duidelijk beeld geven of de orgaan echt ontstoken is. Om de behandeling verder te zetten zal men een grondig onderzoek moeten uitvoeren. De behandelingsmethoden hangen meestal van verschillende factoren waaronder de voorkomende symptomen, pijn, klachten en algemene toestand van de patiënt.
De arts kan dan goed onderzoek uitvoeren door een inwendig inspectie van het lichaam. Er worden ook bloedonderzoeken gedaan om meer informatie af te leiden. Voor een beter zicht van de organen zal er een echo gemaakt worden.

In het geval van een ontstoken appendix kunnen er complicaties ontstaan indien de ontsteking te lang blijft duren. Er kan een verkleefde massa gevormd worden met de buikvet en andere darmen waardoor men geen operaties kan uitvoeren. In zulke gevallen moet ermee gewacht worden tot dit massa verminderd wordt. Het is heel belangrijk om regelmatig naar de controles te gaan. Na de operatie kan men ook last hebben zoals een wondinfectie of nabloeding.