U bent avonturier en houdt van het buitenleven? Dan trekt u vast en zeker regelmatig de natuur in om te survivallen, te buitensporten of om gewoon ergens ontspannen te kamperen. Wist u dat er outdoor shops zijn die speciaal voor deze doeleinden producten voor u hebben geselecteerd om het outdoor leven comfortabeler en eenvoudiger te maken? Hieronder vindt u een aantal tips van dé outdoor shop voor outdoor producten die het outdoor leven een stuk aangenamer kunnen maken. Deze zijn gebaseerd op militaire ervaringen!

Rugzakkenoutdoor

Wij geven u onderstaand advies op welke manier een rugzak te bepakken op basis van onze persoonlijke ervaringen. Sommige mensen dragen zware artikelen bij voorkeur aan de bovenkant van de rugzak, terwijl een ander deze liever in het midden draagt. Daarbij is dit tevens afhankelijk van het soort omgeving. Gedurende het verplaatsen waarbij het evenwicht een belangrijke rol speelt (bergachtige gebieden, wandelroutes, enz.) is het aan te bevelen zware producten zo dicht mogelijk op de rug te dragen in plaats in de bovenkant van de rugzak.

Gewicht

Er zijn een aantal gebruiken met betrekking tot het gewicht van een te dragen rugzak. Voor amateurs mag het gewicht maximaal ¼ deel van het totale lichaamsgewicht bedragen. Ervaren sporters mogen 15 kilo extra dragen. Denk er wel aan dat ieder pond na een dag als vijf kilo aanvoelt. Het is dus aan te bevelen nooit te veel mee te nemen.

Indeling

Er zijn veel plaatjes vindbaar die adviseren waar welke spullen te bepakken, echter het belangrijkste is de afweging op welke plaats de zware spullen te bepakken. Verder is het helemaal aan de buitensporter hoe de tas te bepakken. Wij hebben wel een aantal tips voor juiste indeling van een rugzak:

  • Deel de rugzak altijd op dezelfde manier in. Op die manier raakt u gewend aan de indeling en kunt u zelfs in het donker artikelen vinden zonder eerst de gehele rugzak op de kop te moeten zetten.
  • Verpak artikelen die niet nat mogen worden in een dry-bag of een eenvoudige plastic zak. Ook zijn er weerbestendige rugzakken, maar zelfs in dat geval verdient het de aanbeveling altijd separaat sokken, ondergoed, handschoenen, kaarten, enz in te pakken. Niets is oncomfortabeler dan natte kleding te moeten dragen.
  • Zorg dat u regenkleding gemakkelijk kunt pakken. Sommige rugzakken hebben onderaan een extra ritssluiting. Zo kunt u de rugzak op een natte ondergrond neerzetten zonder dat uw spullen ongewenst nat worden. Regenkleding kan ook goed boven onder de klap.
  • Slaapmatjes zijn vaak grof en onhandig. Koop een slaapmat die waterafstotend is en daardoor heel handig om aan de buitenkant van de rugzak mee te dragen (bovenop of achterzijde).
  • Pas op met harde en scherpe spullen. Wikkel deze desnoods in een kledingstuk.
  • Gooi nooit met de rugzak of laat deze niet van uw schouders op de grond vallen. Het risico dat de tas scheurt of beschadigd is groot. Wanneer u een beschadiging constateert, repareer deze dan direct.
  • Bepak de rugzak functioneel. Shirts die netjes zijn gestreken en opgevouwen, nemen veel plaats in. Rol deze op of stop deze in een lege ruimte.
  • Voorkom altijd dat spullen kunnen gaan bewegen. Hiermee creëert u onbalans. Stabiliseer artikelen met kleding.

Navigatie

Doorgaans is het niet moeilijk om je te oriënteren, want overal staan borden en wegwijzers. Als outdoorsporter heb je helaas meestal te maken met een omgeving waar je op je ‘richtingsgevoel’ bent aangewezen. In die gevallen is een goede kompas nodig.

Veldkompas of kaartkompas?

De vraag is moet u kiezen voor een kaartkompas of een veldkompas? De keuze wordt mede bepaald door uw ervaring. Er zijn buitensporters die een veldkompas handiger vinden vanwege de nauwkeurigheid, anderen houden meer van een plat kaartkompas. In zware gebieden zijn veldkompassen gebruikelijk. Deze zijn iets preciezer en hebben over een verstelbare ring om eenvoudig de juiste richting te houden en het meten van een hoek of het berekenen van afstanden is gemakkelijker. De Fosco Field Compass Ultimate is een prima kompas voor juist deze activiteiten. Een kaartkompas kan tevens over de genoemde eigenschappen beschikken, maar is meestal eenvoudiger uitgevoerd en daarmee ook voordeliger. Een kaartkompas is een handige hulp bij het orienteren op de kaart door de transparantheid en wordt heel veel benut bij zogenaamde survivalruns. De kompas is zeer plat, niet zwaar en voorzien van een handig nekkoord. De Fosco Map Compass Night is zeker het ultieme kaartkompas.