Het is weer winter, de temperatuur daalt, de wind giert en nu en dan komt er zelfs sneeuw om de hoek kijken. Hoog tijd dus om een wintermuts aan te schaffen. Wist je namelijk dat 50% verlies van warmte van het lichaam plaatsvindt via het hoofd? Hierdoor heeft het dragen van een warme wintermuts daarom ook invloed op de warmtehuishouding in je handen en voeten.

Welke soorten mutsen zijn er?

Er bestaat een groot aantal wintermutsen; je kan er natuurlijk altijd een paar aanschaffen, zodat je beschikt over verschillende stijlen en kleuren. Zo maak je van je wintermuts meteen goed gebruik als modeaccessoire en onderstreep je je outfit.

Klassieke wintermuts

Houd je juist van het koude winterweer en ben je een buitenmens? Stel je een mooie winterse dag voor; een blauwe, wolkeloze hemel, de zon schijnt, het waait niet al te hard. Het enige wat je er van weerhoudt om lekker naar buiten te gaan is de temperatuur.  Maar de ervaren buitenmens weet dat je je hier goed op kunt kleden. Denk hierbij vooral aan laagjes, dit is het toverwoord! Pak je voeten, handen en hoofd goed in. Zet een klassieke wintermuts op; deze beschermt je oren en hoofd tegen een koude wind en je kan de muts zelfs onder je fietshelm dragen. De klassieke wintermuts is verkrijgbaar in vele kleuren en materialen. Het belangrijkste is dat de wind en kou buiten worden gehouden. Bekijk voordat je een muts koopt ook de binnenkant; de binnenzijde moet voorzien zijn van een zacht gaas dat je hoofd zal droog houden en eventueel zweet kan afvoeren.

De klep van de wintermuts houdt de wind uit je gezicht. Sommige klassieke mutsen hebben ook speciale klepjes aan de onderzijde van de muts om je oren extra warm te houden.

Beanie

Een nuttige, maar ook leuke modieuze wintermuts is een beanie. Dit is een gebreide muts. Beanies zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en zullen je hoofd beschermen tegen de kou, maar kunnen ook je outfit opfleuren en afmaken. Wil je zelf een beanie maken? Online zul je verschillende patronen vinden. Zo kan je zelf je favoriete wol en kleur kiezen en je beanie op maat maken! Sommigen dragen beanies eigenlijk alleen als modeaccessoire, ook al is het niet eens koud. Hip en nuttig tegelijk dus!