Er zijn tegenwoordig voldoende shakes op de markt die je als hulpmiddel kunt gebruiken om gewicht te verliezen.

Het aanbod is zo groot dat veel consumenten door de bomen het bos niet meer zien en ook geen idee meer hebben wat de verschillen tussen alle shakes zijn.
Het grootste en belangrijkste verschil is de samenstelling van een shake en wat je doelstelling is. Wil je afvallen of wil je de spieren voorzien van de juiste eiwitten na het sporten.
Als je wil afvallen dan heb je behoefte aan een maaltijdshake of maaltijdvervanger. (de termen worden door elkaar gebruikt maar zouden hetzelfde moeten betekenen)
Wil je een shake die je eiwitten levert t.b.v. een goede spieropbouw tijdens of na het sporten dan zal je een eiwitshake willen hebben.
Dit zijn twee totaal verschillende shakes.

Wat is een maaltijdvervanger?

Een maaltijdvervanger bestaat altijd uit een breed spectrum aan vitaminen en mineralen naast de eiwitten en voedingsvezels die er in behoren te zitten.
Een maaltijdshake behoort minimaal éénderde van je ADH (Aanbevolen Dagelijkse Behoefte) aan vitaminen en mineralen te bevatten en de calorische waarde is minimaal 200 Kcal per portie/shake.
Het is nl. de bedoeling dat je een maaltijd vervangt door een maaltijdshake. Als je dit over een langere periode wil gaan doen dan zou je op termijn te weinig vitaminen en mineralen binnen krijgen.
Het is dan ook erg belangrijk dat je nauwkeurig de labels leest om te zien of je met een echte en (wettelijk) verantwoorde maaltijdvervanger te maken hebt.
Hierdoor vallen er al heel veel shakes af omdat deze bv overwegend eiwitten en alleen nog wat populaire stofjes zoals L-Carnitine of Casseïne eiwitten bevatten. Tegenwoordig is Glucomannan (Konjacwortel) ook een populaire toevoeging aan het worden omdat dit heel erg uitzet in je maag waardoor je hongergevoel minder wordt.
Het nadeel van deze shakes, als je deze dagelijks als maaltijdvervanger zou gebruiken, is dat je elke dag vitaminen en mineralen tekort komt.
Maar het belangrijkste is misschien wel dat je uiteindelijk niets aan je voedingspatroon verandert en zodra je stopt je weer net zo hard aankomt.
Je zal deze shakes dus moeten blijven gebruiken waardoor je tekorten ook blijven oplopen. Een vicieuze cirkel die ook nog eens gevaarlijk voor je gezondheid is.
Naast bovenstaande is het ook belangrijk om de labels te controleren op de belangrijkste toevoegingen zoals suikers, vetten, voedingsvezels en eiwitten.
Hieronder zie je de belangrijkste verschillen tussen de populairste maaltijdshakes die er op dit moment te verkrijgen zijn.

Waarom SoYou! Maaltijdshake?

Je hoeft slechts 1 of 2 maaltijden te vervangen door een gezonde SoYou! maaltijdshake om al een goed resultaat te bereiken. Eén maaltijdshake biedt je een overheerlijke, gezonde en lichte maaltijd die je voorziet van  hoogwaardige proteïnen, mineralen, vitamines en essentiële aminozuren.
Vanwege de zorgvuldige samenstelling kan SoYou! maaltijdshake bij een calorie-arm dieet en voldoende beweging een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van vetopslag zonder spiermassa te verliezen. De uitgekiende mix van kwalitatief hoogwaardige eiwitten zoals o.a. wei isolaat, soja-eiwit isolaat, wei concentraat en het ontbreken van enige vorm van toegevoegde suikers en/of synthetische zoetstoffen maken de SoYou! maaltijdshakes, vandaag de dag, ongetwijfeld één van de gezondste maaltijdvervangers op de markt.

Door toevoeging van een volledig spectrum aan  vitaminen, mineralen, hoogwaardige eiwitten en voedingsvezels ben je verzekerd van een volwaardige maaltijdvervanger maar dan zonder de overbodige “lege” koolhydraten en verdachte (synthetische) zoetstoffen.

Alle SoYou! maaltijdshakes zijn uitsluitend gezoet met zoetstoffen uit het plantaardige Stevia en bevatten absoluut geen kunstmatige zoetstoffen zoals Aspartaam, Acesulfaam-K of Sucralose.

Afvallen door je voedingspatroon te veranderen zonder een ijzeren discipline

Wij zijn van mening dat je niet eindeloos met (maaltijd)shakes moet blijven doorgaan aangezien je lichaam hier niet op gebouwd is.
Het belangrijkste is om in te zien dat een shake een heel goed hulpmiddel kan zijn om je op weg te helpen naar verandering.
Veel mensen vinden het moeilijk om te ontbijten of hebben/maken er geen tijd voor.
Helaas stapelen de wetenschappelijke onderzoeken zich op die aantonen dat het risico om aan te komen veel groter is als je niet ontbijt.
Hier kan een goede maaltijdshake dan ook uitkomst bieden want het is sneller en makkelijker om ’s ochtends een lekkere shake te maken als ontbijt.
Er zijn voldoende verschillende smaken zodat je regelmatig kunt varieren.
Je start zo elke ochtend een verantwoorde wijze je metabolisme op.
Daarna is het belangrijk om geen hongergevoel te krijgen.
Dit kun je voorkomen om tot aan je lunch kleine en gezonde tussendoortjes te nemen zoals een handje ongezouten (wal, para, pecan) nootjes, een wortel of wat fruit.
Een andere optie is een volkoren crackertje met bv magere kwark met komkommer of tomaat. Zolang je geen hongergevoel hebt zal je verbranding op gang blijven.
Laat je niet verleiden tot eier- of ontbijtkoeken of de zgn maaltijdrepen die allemaal zeer calorierijk zijn.

Met de lunch kan je hetzelfde doen mits je een kwalitatief goede maaltijdshake gebruikt.
Ook dan neem je een shake of een bakje magere yoghurt/kwark waar je dan de benodigde hoeveelheid shakepoeder door mengt en bv wat (diepvries)vruchten zoals aardbeien of frambozen.
Voor je avondeten is het dan ook belangrijk dat je een gezonde warme maaltijd maakt met veel groente, weinig koolhydraten zoals aardappels en pasta etc.
Je kunt de heerlijkste gerechten maken door groenten te roerbakken en bv met Quinoa of varianten daarvan te serveren.
Gebruik in plaats van vlees eens een handje walnoten of cashewnoten door je gerecht, erg lekker en voedzaam.
Het is een hele ander manier van koken voor veel mensen maar het is ook leuk om nieuwe gerechten via Google te zoeken en deze te gaan uitproberen.

Als je dit consequent een week doet zul je al resultaat merken wat heel motiverend is.
Als je echt kilo’s wil afvallen kun je het beste maximaal 6 weken lang twee maaltijden (ontbijt en lunch) vervangen door een maaltijdshake.
Daarna kun je bv alleen je ontbijt of lunch vervangen door een maaltijdshake.
Let er dan wel op dat je een goed alternatief maaltijdplan klaar hebt voor de maaltijd die je niet meer vervangt. Op deze wijze verander je langzaam en in kleine stapjes je voedingspatroon en heb je echt geen ” ijzeren discipline” nodig.