Wie eenmaal kennis heeft gemaakt met de oerkracht van Spirulina algen, weet wat dit eeuwenoude blauwgroene algje teweeg kan brengen. Het is immers een van de rijkste natuurlijke vitaminen- en mineralenbronnen ter wereld. Spirulina zorgt er voor dat de gebruiker meer dan vijftig vitale voedingsstoffen binnenkrijgt.

Spirulina algen

Werking

Wie Spirulina geregeld inneemt, is verzekerd van de verbetering van een aantal lichaamsprocessen. Het lichaam kan zich ontdoen van afvalstoffen en deze volgens de normale wegen afvoeren. Bovendien helpt spirulina het lichaam te herstellen na ziekte of bij bijvoorbeeld ongezonde voeding. Overigens kan dit supplement ook worden ingezet om prestaties te verbeteren. Denk aan Olympisch turnkampioen Epke Zonderland, die hiervan dankbaar gebruik maakt.

Spirulina, de plantaardige naam voor dit geen micro-algje en geen merknaam, is letterlijk oeroud. Tenminste, 3,5 miljard jaar is toch behoorlijk antiek. Het was al bekend bij de Azteken en natuurvolken in Afrika, zoals de Kanembu bij het Tsjaadmeer in Centraal-Afrika, het Texcoco meer in Mexico en langs de Grote Rift Vallei in Oost-Afrika. Spirulina komt voor in tropische plekken op aarde en groeit voornamelijk in water. Chi Spirulina, het supplement dat onder meer Zonderland gebruikt, wordt verbouwd in een absoluut schone omgeving in Zuid-India. Hier is de temperatuur in alle jaargetijden uitstekend voor het laten groeien van spirulina.

De meeste commerciele spirulina algen wordt gekweekt in speciale buitentanks in delen van Noord-Amerika en Azie. Sinds de jaren zestig is er uitvoerig wetenschappelijk onderzoek naar de nutritionele voordelen van spirulina. Inmiddels zijn er meer dan honderdduizend studies en artikelen gepubliceerd. Hierin zijn de vele en opmerkelijke gezondheidsvoordelen van spirulina gedocumenteerd.

Biobeschikbaarheid

Spirulina algen kunnen worden gezien als het meest krachtige, voedzame en geconcentreerde groene voedingsmiddel dat er is. De pakweg vijftig voedingstoffen waarover eerder werd gesproken, bevatten onder meer vitamine A, B, D en E. Denk dan aan mineralen als calsium, ijzer, magnesium en zink. Maar ook onverzadigde vetzuren, carotenoïden, xanthophyllen, phycocyanine, chlorofyl, enzymen en de zogeheten essentiële aminozuren (acht in getal). Zij vormen eiwitten.

De conclusie is dat er weinig stoffen zo compleet zijn opgebouwd als spirulina. Bovendien is het ook direct beschikbaar qua verwerking door het menselijk lichaam. De zogenoemde biobeschikbaarheid is dus bijzonder te noemen en zorgt voor een prima opname van de inhoudstoffen. Spirulina bestaat namelijk uit ruim zestig procent complete, hoogwaardige eiwitten. Deze zijn biologisch compleet. Dit betekent dat alle acht essentiële aminozuren aanwezig zijn. En ook nog in de juiste verhouding. Spirulina verbetert het functioneren van ons immuunsysteem en is daardoor een krachtige energiebooster.