Een stage zoeken kan nog wel eens heel wat voeten in aarde hebben. Veel studenten die een jaarstage zoeken komen maar niet aan de bak, wat grote gevolgen kan hebben voor de studie. Door de economische crisis zou je denken dat men graag stagiaires wil aannemen, omdat het goedkope en vaak hardwerkende krachten zijn, maar niets is minder waar. In Nederland, vooral Noord-Nederland zijn er in veel vakgebieden gewoonweg niet voldoende stageplekken beschikbaar voor het aantal studenten en naar aanleiding daarvan is het project ‘Grensoverschrijdende zorg’ ontstaan van het Netwerk ZON.

Duitsland

Twintig Nederlandse studenten uit het noorden van het land zijn net begonnen met hun stage die is voortkomen uit dat project. Het betreft een stage in het buitenland: ons buurland Duitsland. Zij stelden twintig mbo stageplekken beschikbaar voor onze Nederlandse jongeren in Duitse ziekenhuizen. Vooral mbo’ers hebben het namelijk moeilijk, maar hierdoor kunnen ze toch hun jaar afronden.

Geweldig

Gedeputeerde Van der Tuuk laat weten het geweldig te vinden dat onze oosterburen ons zo helpen om onze jongeren toch hun opleiding goed af te kunnen maken. De stagiaires zien het als een grote uitdaging en pakken deze kans met beide handen aan. Zij hebben een hierdoor op de arbeidsmarkt straks zeker een streepje voor, omdat zij al ervaring hebben opgedaan in het buitenland en de Duitse taal vanzelfsprekend (beter) onder de knie gaan krijgen.

UWV

Het is een win-winsituatie: niet alleen Duitsland helpt onze studenten door stageplekken te bieden in hun ziekenhuizen, wij leveren hen ook stagiaires aan waar zij een tekort aan hebben. In Duitsland kunnen ze niet genoeg welwillende stagiaires in de zorg en welzijn gebruiken. Het UWV heeft deze trend al eerder opgemerkt en brengt daarom al werkzoekenden Nederlanders in contact met Duitse werkgevers. Sollicitanten kunnen echter wel wat hulp van het UWV gebruiken bij solliciteren, omdat het er compleet anders aan toe gaat dan in Nederland.