Eerder bespraken we al het voedingssupplement spirulina, maar wat veel mensen niet weten is dat er nog een algensoort is, die krachtiger is. We hebben het dan over chlorella. Een zoetwateralg die pakweg een eeuw geleden werd ontdekt door de Nederlandse onderzoeker Beijerinck.

Voedingssupplement

Professor Beijerink was de eerste die het voedingssupplent chlorella in zijn laboratorium heeft gecultiveerd. Ook toen al achtte hij deze alg volkomen veilig als voedsel. Anno 2012 is chlorella in Azië al belangrijker als voedingssupplement dan vitamine C. En het wordt ook steeds bekender in Europa. Beijerinck had wat dat betreft honderd jaar geleden al een vooruitziende blik.

Chlorella is een eencellig groenwier en rijk aan chlorofyl en voedingsstoffen. Het bevordert de spijsvertering en versterkt het immuunsysteem. De aanwezigheid van chlorofyl (zo’n vijf procent) zorgt er mede voor dat chlorella ook de groei stimuleert van de darmbacterie Lactobacillus. Deze stimuleert het functionern van de dikke darm. Het cellulosemembraan van chlorella bindt zware metalen als cadmium en lood en ontgift daardoor de darmen en is verkrijgbaar in de gezondheidswinkel.

Zwangerschap

Dit bijzondere voedingssypplement wordt ook gezien als een complete voedingsbron voor de mens. Chlorella bevat alle vitamines, met uitzondering van vitamine D. Door de samenstelling van essentiële voedingsstoffen in een chlorella-kuur, kunnen tekorten eenvoudig worden aangevuld. Chlorella is bijvoorbeeld ook volledig veilig voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind. Sterker nog: het ondersteunt de zwangerschap en wordt nu al vaak gebruikt in combinatie met andere voedingssupplementen.

Chlorella is rijk aan onder meer foliumzuur, een vitamine die onmisbaar is tijdens de zwangerschap en vaak niet aanwezig is in het typisch westerse dieet. Foliumzuur is nodig om zogeheten ‘geboortedefecten’ te vermijden, met name tijdens de eerste zes weken van de zwangerschap. Hiervoor nemen zwangere vrouwen vaak ijzerpillen, maar deze veroorzaken geregeld constipatie. Chlorella daarentegen is laxerend en kan de hemoglobine niveaus snel en efficiënt verhogen. Bovendien herstelt het de vitaliteit van zogende moeders, door vitaminen en mineralen toe te voegen.

Overgewicht

Vandaar ook dat chlorella goed te gebruiken is bij het tegengaan van de gevolgen van overgewicht. Het voorkomt hoge bloeddruk en diabetes. Chlorella is preventief te gebruiken. Als overgewicht wordt behandeld met chlorella, is de kans op deze zogenoemde ‘welvaartsziekten’ kleiner. Chlorella is volgens de geleerden dan ook een compleet en gezondheidsbevorderend soort voedsel.

Bijna iedereen heeft een tekort aan magnesium, zink, calcium, de B-vitaminen en omega-3 vetzuren. Deze bevinden zich allemaal in chlorella. Het gezondheidssupplement chlorella heeft daarom verbazende gezondheidsvoordelen en biedt hulp bij de preventie en de behandeling van de gevolgen van overgewicht.