Na lang wikken en wegen kunt u besluiten om uw woning met of zonder tussenkomst van een vastgoedmakelaar te koop aan te bieden. Het listen van de voors en tegens kan enige tijd in beslag nemen en soms tot onnodige frustratie leiden. Onnodig omdat het niet vreemd is als u er niet meteen uitkomt. De vraag bij ik wil mijn huis verkopen is: ga je er alleen voor of trek je een makelaar aan.

Tenzij we in de vastgoed business zitten, verkopen we niet elke dag een huis. Dus als het eens erop aankomt dat we dat moeten doen, zal het de nodige inspanning kosten. Je kunt ervoor kiezen of je zelf het overgrote deel van deze klus op je neemt of dat je een deskundige tussenpersoon erbij haalt die je wegwijs maakt en belangrijke verrichtingen op zich neemt. Een makelaar kan je veel tijd en moeite besparen, maar zelf je huis verkopen kan je handen vol geld besparen. Waarvoor kies je?

Om je op weg te helpen, hebben we enkele voor-en nadelen van het aantrekken van een makelaar op een rij gezet.

Voordelen

Een verkoopmakelaar:

•          kent de (lokale) huizenmarkt en is bekend met de (lokale) regelgeving;

•          heeft goed hoogte van de gemiddelde vraagprijzen en weet hoe het biedproces werkt;

•          is vanwege zijn ervaring in staat kalm te blijven onder druk en bij hoog oplopende spanningen

•          heeft de deskundigheid en het netwerk om na overeenstemming tot verkoop het zakelijke gedeelte tot en met de overdracht van de woning te regelen.

•          spreekt namens de verkoper en behartigt ook de belangen van de verkoper.

Nadelen

Een verkoopmakelaar:

•          kan je 1 tot 2 procent van de koopsom kosten voor makelaarscourtage. Bij een woning van 300.000 euro is dat al gauw 3.000 tot 6.000 euro van de verkoopprijs. Het percentage staat niet vast. Je zult merken dat er zijn grote verschillen zijn tussen de percentages die makelaars hanteren.

•          brengt doorgaans extra kosten in rekening voor het plaatsen van advertenties en andere zaken waarvan vooraf is afgesproken dat die voor rekening van de verkoper komen.

•          heeft eigen belangen die, wanneer de verleiding groot is, boven uw belangen kunnen prevaleren, met alle gevolgen van dien. Zo kan het gebeuren dat uw case onder aan de stapel belandt, omdat hij of zij de voorkeur geeft aan de verkoop van woningen met een grotere opbrengst.

Toch een makelaar?

Indien u, in plaats van het huis verkopen zonder makelaar, toch beslist om op basis van bovengenoemde voordelen toch in zee te gaan met een bemiddelaar, kunt u het volgende doen: ga na welke delen van het traject u zelf kunt afhandelen en stel vast waar de makelaar echt moet inkomen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij onderhandelingen met serieuze kandidaten of het afsluiten van het koopcontract. Ga in dit geval op zoek naar verkoopmakelaars die voor een vast en relatief laag tarief een beperkte dienstverlening bieden. Zelf kun je onder meer inkomen met het plaatsen van advertenties in kranten, bladen en op internet. Vergeet het traditionele uithangbord bij de woning zelf niet.

Advies

Het aantrekken van een makelaar heeft ook als doel om u te beschermen tegen mogelijke valkuilen, zoals oplichting, onnodige verliezen en juridische fouten. Het is daarom raadzaam een makelaarskantoor aan te trekken die is aangesloten bij een beroepsorganisatie. In Nederland zijn er drie grote makelaarsverenigingen, te weten: De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO) en VastgoedPRO . VatsgoedPRO is in 2009 ontstaan uit een fusie tussen de Landelijke Makelaars Vereniging LMV en het Register van Vastgoed Taxateurs RVT.