Zorg dat je gevonden wordt op het internet! Dat is in het kort waar website optimalisatie op neerkomt. Website optimalisatie is ook bekend als SEO, de afkorting voor het Engelse search engine optimization. Een optimaal zoekresultaat dus bij het opgeven van zoekwoorden in een zoekmachine op internet.

Website optimalisatie

Jouw website ergens bovenaan de lijst met zoekresultaten en het liefst helemaal bovenaan. Daar is wel wat voor nodig, je komt niet zomaar aan de top. Daarom maken veel bedrijven gebruik van zoekmachine marketing.

Hoe vind ik wat ik zoek?

Deze vraag is het uitgangspunt bij website optimalisatie. Wil je dat zoekers bij jouw website uitkomen, dan is website optimalisatie handig. Zoekmachine optimalisatie gaat over trefwoorden en techniek, zoals het aantal hits dat jouw website krijgt. Je kunt ook aan linkbuilding doen waarbij andere websites aan die van jou gelinkt worden en andersom. Het gaat over slim gekozen zoekwoorden en de juiste combinatie daarvan. Samen moeten die leiden tot een hoge plaats in de lijst met zoekresultaten.

De juiste woorden op de juiste plek

Je verdiept je in de gedachtewereld van degene die je wilt bereiken: je doelgroep, je lezer, je potentiële klant. Wat zoekt die persoon precies? En welke woorden geef jij daar aan? Daar heb je geschikte zoektermen voor nodig, ook wel keywords genoemd. Hiervoor moeten de meest geschikte zoekwoorden gekozen worden. Dat komt nogal precies. Hoe specifiek moet die persoon zoeken om jou te vinden? Liefst niet te specifiek: dan moet hij of zij al heel veel van jou of je product weten om jouw website te vinden en mensen die jou of je bedrijf niet kennen, vinden je website waarschijnlijk niet. Kijk goed waarin je onderscheidend bent ten opzichte van anderen. De keywords moeten ook niet te algemeen zijn, want dan krijg je website wel heel veel hits, maar de kans dat je ergens bovenaan in de lijst met gevonden websites komt, is weer kleiner. En dat is nu juist het doel van website optimalisatie: zo hoog mogelijk scoren in de lijst met gevonden websites bij de ingegeven zoekwoorden. Website optimalisatie: voor optimaal zoekresultaat.