Werving en selectie procedure; hoe kies je de meest geschikte afgestudeerde?

Dat ene talent dat je team echt zal laten groeien, hoe pik je dit eruit? Met zoveel competitie op de arbeidsmarkt is het noodzakelijk om de meest geschikte kandidaten te herkennen. Onderstaand een aantal tips om je te helpen bij werving en selectie van werknemers.

Hebben ze zich goed voorbereid?

Controleer of de kandidaat al iets over je organisatie weet. Een goed teken is iemand die begint met een vraag over het bedrijf. Ook is het positief als hij of zij van te voren heeft gebeld om vragen te stellen over de functie en het bedrijf.

Wat is hun motivatie?

Vraag de kandidaat waarom hij of zij bij jouw bedrijf wil werken. Het antwoord hierop moet doordacht zijn en geen standaard reactie, met andere woorden, heeft de afgestudeerde er van tevoren goed over nagedacht en wat is zijn/haar doel voor de toekomst? Er hoeft natuurlijk nog geen volledig carrière pad gepresenteerd te worden, maar wel moet duidelijk zijn waarom er juist voor jouw organisatie gekozen is.

Cijfers zijn wel belangrijk, maar niet alleszeggend

Als je iemand zoekt met specifieke, technische vaardigheden dan zijn hoge cijfers of een specifiek vakkenpakket nuttig, naar focus hier niet teveel op. Kijk naar iemand die op meerdere punten is onderlegd en breder is georiënteerd.

Let op werkervaring

Iemand die al werkervaring heeft opgedaan in een zakelijke omgeving weet beter wat er van hem/haar verwacht wordt en is sneller ingewerkt. Stages en werkervaring zijn goede onderscheidende factoren.

Professionaliteit

Hier schieten afgestudeerden nog weleens te kort, denk aan onverzorgd of te laat bij hun sollicitatiegesprek verschijnen. Een goed teken is als van tevoren naar de dresscode is gevraagd, niet dat altijd een pak nodig is maar de kandidaat moet wel aandacht eraan hebben besteed.

Activiteiten tijdens het studentenleven

Afgestudeerden die actief zijn geweest bij sportteams en studentenverenigingen en daar een verantwoordelijke functie hebben gehad zijn mensen die kunnen samenwerken en leiding geven.

Vrijwillige activiteiten

Een kandidaat die onbetaald vrijwilligerswerk heeft gedaan, laat hiermee zien dat hij of zij een proactieve en sociale instelling heeft – beide eigenschappen zijn waardevol in de moderne zakenwereld.

Sociale vaardigheden

Een goede manier om de sociale vaardigheden van een kandidaat te beoordelen is om hem of haar mee te laten lunchen en kennis te laten maken met andere medewerkers. Kijk goed hoe ze luisteren, een gesprek op gang weten te houden en anderen op hun gemak weten te stellen.

Zelfvertrouwen

Sollicitatiegesprekken en assessments zijn zo belangrijk bij werving en selectie van personeel. Sommige kandidaten hebben namelijk een uitstekend CV, maar zijn sociaal minder vaardig. Aandachtspunten hierbij kunnen zijn; hoe goed communiceert de kandidaat, is hij/zij onzeker of juist zelfverzekerd en  hoe goed weet hij/zij zichzelf te verkopen.

De meest veelbelovende kandidaten zijn over het algemeen degenen die ergens echt moeite voor hebben gedaan. Dit kan variëren van een prijzenkast vol bekers die gewonnen zijn tijdens de studententijd tot het optimaal gebruik maken van hun netwerk.