In dit artikel vind je alles wat je moet weten over wheatgrass.

Wat is wheatgrass of tarwegras?

Met wheatgrass of tarwegras wordt uitsluitend de jonge tarwe bedoeld. Tarwegras beschikt in de jonge groeifase over een onovertroffen structuur met daarin alles wat het menselijk lichaam nodig heeft en het lichaam in optimale goede conditie te behouden. Het tarwegras wordt in de regel na tien dagen geoogst. Sommige mensen kauwen op het geoogste wheatgrass om het sap eruit te halen. Ons lichaam kan niet zo goed gras verteren, daarom dus het gras niet doorslikken, maar het innemen van tarwegrassap heeft grote voordelen voor je lichaam. Meestal wordt van het tarwegras sap van gemaakt met behulp van een persmachine. Het diep groene sap van het wheatgrass zit vol vitaminen, mineralen, enzymen en chlorofyl, die allen op hun beurt weer zorgen voor energie voor je lichaam. Het dagelijks innemen van een half glas tarwegras sap heeft aan deze stoffen meer in zich dan een kilo vers fruit of groente. Het sap is erg geconcentreerd. Consumptie van een eetlepel tarwegrassap per dag, heeft al grote voordelen voor de gezondheid. Het groene sap smaakt nogal zoet. tarwegras voedt het lichaam en zorgt tevens voor herstel. Tarwegras werkt goed voor de ontgifting van het bloed, maar ook voor ontgifting van de lever en de dikke darm.

Zuren

Zuren die in ons dagelijkse eten zitten blijven vaak gedeeltelijk in ons lichaam achter. Door de alkaliserende werking van wheatgrass wordt het zuur tegengegaan, waardoor de cellen in ons lichaam beter kunnen functioneren. Er bestaan veel chronische ziektes, die worden veroorzaakt door overdadige verzuring. De belangrijke therapeutische inbreng die tarwegras geeft kan worden toegewezen aan de zuurstof-bindende werking van chlorofyl in het tarwegras, maar tevens aan het gehele scala aan vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen en belangrijke essentiële vetzuren. Tarwegras bevat maar liefst meer dan tachtig enzymen!

Vitamines

Tarwegras of wheatgrass bevat de volgende vitamines: Vitamine- A, C, E, B1, B2, B3, B6 en vitamine K. Aanplanting van tarwegras op mineraalrijke grond zorgt dat tarwegras het gehele scala aan 92 mineralen en sporenelementen bezit. De belangrijkste mineralen die wheatgrass bezit zijn: borium, natrium, selenium, mangaan, zwavel, fosfor, kalium, calcium, chloride, chroom, kobalt, koper, jodium, ijzer, magnesium, nikkel en zink. De drie belangrijkste bronnen in de wereld voor de stof chlorofyl zijn gras, alfalfa en algen.

Chlorofyl

Chlorofyl is energie verkregen door zonnestralen die door fotosynthese zijn omgezet en worden bewaard in wheatgrass. Als je het sap van tarwegras drinkt, drink je dus omgezet zonlicht. Chlorofyl is voor planten een proteine of die ervoor zorgt dat planten hun groene kleur krijgen en behouden.

Gelukkig is er genoeg gras op onze aarde beschikbaar. Er bestaan maar liefst 9000 variëteiten op aarde. Vanaf de oudheid zijn dergelijke grassen een belangrijke bron van voedsel voor zowel mens als dier. Wheatgrass of tarwegras hebben het grote voordeel dat ze een zeer compleet aanbod van vitamines, mineralen en antioxidanten in zich hebben.