Op deze hype werd ook leuk ingespeeld door een Nederlandse winkelketen die Nederland wilde aanzetten tot het breien van eigen sjaals en wintermutsen. Er werden workshops georganiseerd waar men kon leren haken en breien en er werd een poging gedaan om het wereld record breien te verbeteren. Daarvoor moesten zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd breiende zijn. Uiteindelijk is het Europese wereldrecord verbroken; 483 simultaan breiende mensen gedurende 15 minuten, een hele prestatie!

Wintermuts

Een wintermuts maken is een erg leuk idee want zeg nou zelf, wat is origineler dan een zelfgemaakte wintermuts  of sjaal? En breien is weer helemaal in, het kan overal, of je nu in de wachtkamer zit, in de trein of in een café.

Wol winkeltjes duiken op, en ook online kan je diverse soorten wol aanschaffen. Patronen worden online gedeeld en ook sociale media doen mee aan de hype. Op facebook heb je zelfs speciale ‘breigroepen’ waar leuke patronen worden gedeeld.

Er zijn diverse breigroepen actief in Nederland, maar ook internationaal. Je kan zo online deelnemen, maar ben je woonachtig in Nederland dan kan je misschien op zoek gaan naar een breigroep bij jouw in de buurt. Je komt dan een paar keer per maand gezellig samen om te breien en te kletsen. Je kan zo patronen uitwisselen, maar ook elkaar helpen. Kom je er bijvoorbeeld niet uit met je wintermutsen patroon? Vraag dan een medebreister om advies. Of ruil overgebleven wol met elkaar. Zo heb je en een nieuwe hobby, en meteen een nieuwe kennissenkring! Ideaal om mensen te leren te kennen als je bijvoorbeeld net bent verhuisd.

Voor het zelf maken van wintermutsen en sjaals kun je diverse patronen vinden op internet. Vele breipatronen zijn te downloaden en zo kan je je eigen hippe wintermuts breien. Ook zijn er veel handige instructiefilmpjes voor beginnende breiers online. Je kan dan een patroon kiezen, een shoplist downloaden zodat je weet wat je nodig hebt qua wol. Behalve online of in de winkel wol kopen voor je wintermuts, zou je ook eens op de markt bij je in de buurt moeten kijken. Bij de fournituren kramen hebben ze vaak grote keus voor een hele lage prijs.

Zie je het zelf breien van een wintermuts toch niet helemaal zitten? Geen nood! Via sociale media zoals Facebook of Twitter kan je een ‘brei verzoek’ bij iemand plaatsen!