Misschien wist je het nog niet, maar je kunt heel veel informatie halen over je gezondheid uit je nagels.

Witte nagels

Naarmate we ouder worden krijgen we allemaal wat blekere of wittere nagels. Dat heeft niets te maken met nagelverzorging, maar ben je nog jong dan kan er iets anders aan de hand zijn. Zo kan het duiden op een leverziekte, hartproblemen, bloedarmoede of een tekort aan bepaalde belangrijke voedingsstoffen. Hebben je bleke of gele nagels een donker randje, dan is de kans aanwezig dat je leidt aan een leverziekte.

Witte vlekjes

Veel mensen hebben witte vlekjes op hun nagels. Over het algemeen wordt gedacht dat deze mensen een tekort hebben aan calcium. Het drinken van meer melk zou helpen, maar dat is niet helemaal waar. Als er lucht tussen de cellen van je nagels komt kun je witte vlekjes krijgen. Die lucht kan er tussen komen door je je bijvoorbeeld stoot of ergens tussen komt te zitten. Het is niet schadelijk en ze groeien gewoon weer uit.

Gele nagels

Sommige mensen hebben gele nagels en dat komt meestal door een schimmelinfectie genaamd mycose.

Donkere banden

Heb je donkere banden onder je nagels, dan moet je direct naar de dokter gaan. Donkere banden kunnen een teken zijn van huidkanker.

Broze nagels

Breken je nagels snel af en zijn ze erg dun dan kan dat het gevolg zijn van schildklierproblematieken. Als je nagel ook geel is kan het enkel een gistachtige schimmelinfectie zijn.

Ribbelnagels

Heel veel mensen hebben een ribbelachtig nageloppervlak in de lengte en dat is onschuldig. Bij het ouder worden, worden het er meer. Toch moeten we even een bezoekje aan de dokter brengen als je in de breedte ribbels hebt, want dat zou kunnen betekenen dat je aan een ziekte leidt. Denk aan artritis of psoriasis. Vaak zijn je nagels dan ook donkerroodachtig verkleurd.