Een zonnebank is een apparaat dat bestaat uit één of twee delen. Een zonnebank met een deel wordt ook wel een zonnehemel genoemd. Lekker zonnen onder de bank zorgt voor  een zomers gevoel, je voelt je fitter en je humeur verbetert. Daarnaast krijg je er een bruinere huid van en het is lekker warm.

Soorten zonnebanken
Een tweedelige zonnebank bestaat uit twee panelen die beide voorzien zijn van tien tot twaalf uv-buizen. Je gaat op de onderste paneel liggen en trekt de bovenste paneel naar je toe. De zonnehemel heeft meestal een timer zodat je kan instellen hoe lang je wilt zonnen. De zonnebank met uitsluitend één paneel wordt meestal boven het bed geplaatst. Zo kan je op bed gaan liggen en het paneel naar je toe trekken. Het nadeel van een zonnebank met een panneel is dat je na verloop van tijd moet omdraaien om gelijkmatig bruin te worden en dat dit dus meer tijd in beslag neemt. Een voordeel is dat het weinig ruimte in beslag neemt en dus naast het bed kan worden gezet. Omdat zonnebanken veel geld kosten is het ook mogelijk om een zonnebank te huren.

Douchen na de zonnebank
Er wordt wel eens gezegd dat het niet goed is om te douchen nadat je onder de zonnebank hebt gelegen omdat je dan de kleur van je huid zou wassen. Dit is niet waar want de tint zit namelijk in de huid en niet op de huid. Het verzorgen van de huid met een douche en vochtinbrengende crème is goed na het liggen onder een zonnebank.

Risico’s
Net zoals blootstelling aan de zon is het gebruik van de zonnebank niet zonder risico. Deze kan door de ultraviolette stralen de veroudering van de huid erg versnellen en het verhoogt de kans op ziektes als bijvoorbeeld huidkanker. Het wordt dus aangeraden om de zonnebank met verstand te gebruiken.